Ystad till Smygehuk

Tog första bussen från Trelleborg till Ystad i lördags morse. Har länge varit sugen på att springa sträckan och nu var det dags. Valde att starta i Ystad så jag skulle vara pigg och nyfiken på den delen av sträckan jag aldrig sprungit innan. Dessutom skulle jag ju därmed vara hemma när jag var färdig och då slippa tänka på transport hem. Men detta var inte odelat positivt som jag återkommer till.

Starten gick från Stortorget i Ystad. Handlarna höll på att förberedda dagens kommers och efter en timme på bussen var det dags att få liv i benen. Tanken var att få så mycket kust som möjligt och huvudriktmärket var cykelvägen mellan städerna. Från Stortorget var det alltså bara att dra sig neråt hamnen förbi Operan och över järnvägsrälsen.

Väster om hamnen verkar där vara en camping och jag möte en drös med träningsklädda människor som var ute och tog en morgonpromenad. Min löparryggsäck har flaskorna framme på bröstet vilket för den oinvigde säkert mer ser ut som något typ av bombbälte. Så fick en del kritiska blickar och jag är ganska säker på att en av dem som tyckte jag såg galen ut var Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson.

Efter campingen kommer man in i ett bostadsområde och här är det viktigt att hålla sig så nära vattnet som möjligt. Där går nämligen en vacker stigen söder om industriområdet så värt att se till att man kommer rätt.

IMG_6820

Två kilometer in, jag lämnar Ystad och de första stränderna dyker upp.

IMG_6822

Cykelvägen är som sagt riktmärket. Blir många gånger tvungen att retirerar upp dit men det är en fin väg så egentligen ganska ok. Men det blir klart en hel del kilometer på asfalt.

IMG_6833

Första byn efter Ystad är Svarte som ligger runt sju kilometer in på dagens runda. Det är en ganska liten by men med en fantastisk badstrand.  Tåget från Malmö stannar här så säkert ett fint utflyktsmål om man vill ta en dag på stranden.

Landskapet är mer böljande här än i Trelleborg. Långa backar med några få meters höjning. Sånt känner man som höjdmeterkänslig sydkustlöpare. Roligt och annorlunda mot den absoluta platthet vi har längre västerut.

IMG_6840Tolv kilometer in och jag är framme vid ännu en fantastisk strand. Mossbystrand är inte bara vacker utan även där väg 101 (Edvard Persson – Söder om landsvägen) från Malmö och väg 9 till Trelleborg möts.

Svänger av längst väg 9 med målet att ta mig vidare till Abbekås. Då byn ligger söder om vägen och är ganska stor så hoppas jag kunna ta stigar ett par kilometer. Svänger ner så snart jag ser en stig och får tre fina kilometer, även om en del av sträckan är väldigt svårsprungen.
IMG_6835

IMG_6836

Väl uppe på cykelvägen igen är det bara några få kilometer till Hörte Brygga. Är där innan restaurangen öppnar vilket är lite synd. Hörte Brygga har fått väldigt fin kritik och helt klart värt att ta en utflykt till. Från Ystad är vi nu ca. 21 km in. Man kan alltså ta tåget/bussen till Ystad, springa till Hörte och sedan ta bussen tillbaka efter en fin lunch. En fin löpupplevelse!

Men jag skulle vidare. Så efter att ha tömt skorna på sand så var det dags att fortsätta. Nästa by är Skateholm och därmed lämnar man de öppna landskapet. Nu är luckorna mellan byarna ganska små hela vägen till Trelleborg. Skateholm bjuder på ännu en vacker och lång strand så sanden i skorna är tillbaka.

IMG_6842

När stranden tar slut är jag redan i Beddingestrand och springer vilse inne i byn. Letar mig ner mot havet igen och passerar 30 sprungna kilometer. Börjar bli riktigt trött. Motvinden och stränderna sliter. Funderar på att detta med att springa till Sveriges sydligaste stad kanske inte är något jag skall göra just idag.

Knappt sex kilometer till Sveriges sydligaste udde. Biter ihop men inser att jag har allt för många ursäkter för att fortsätta hela vägen. Springer på en vän som har en stuga i Smyge, snackar lite, hållet släpper. Springer de sista två kilometerna och klappar traditionsenligt på stolpen längst ner på udden (målgången för Sydkusten Marathon). Är färdig med dagens löptur. Distansen Ystad till Smygehuk är alltså knappt 36 km.

Är nöjd med insatsen men sprang alltså inte hela den tilltänkta sträckan. Det var ganska kraftig motvind som slet hårt ute på de öppna sträckorna. Har sprungit Smygehuk – Trelleborg väldigt många gånger och motivationen att ta de sista 13-14 km var obefintlig. Laxen och den alkoholfria ölen på rökeriet lockade helt enkelt allt för mycket.

IMG_6843