Din vän, fru eller man har fått för sig att springa Sydkusten Marathon och du är schyst och ställer upp med transport. Där är massa trevliga saker du kan syssla med under tiden som löparen envist knatar på.

Skanör
Löparen har runt 5 km till Skanör. Åk dit, gå runt i de gamla delarna. Ta en kaffe på någon av fiken eller köp fisk till kvällens middag i hamnen. Löparen är fortfarande fräsch så ett lagom entusiastiska hejande bör hålla.

Kanalen
Precis väster om Falsterbo kanalen ligger en trevlig kiosk med god glass. Kanalen, bron och glassen gör detta till ett spännande stopp för alla med barn. Löparen bör nu ha fått upp flåset efter drygt 10 km i spåret, känner sig stark och oövervinnelig. Men peppa på, snart kommer en tung sträcka på stranden så all extra energi behövs.

Skåre
Ett par kilometer innan Trelleborg ligger Skåre. Ett typiskt fiskeläge på Sydkusten. Längst ute i väster brukar en hel del sälar hänga. Lite exotiskt även om de mest ser ut som gråa stenar. Värt en paus om man inte gjort det innan och vill ha mer natur än storstadens höga puls som Trelleborg erbjuder (yes, jag är ironisk). Skåre innebär att löparen är nästan halvvägs. Är man lite ovan vid distansen börjar det kännas nu. Kanske man rent av börjar fundera på att bryta. Om du inte redan sitter och fikar i Trelleborg är det en god ide att skrika ut helt galna uppåtschack ramsor som ger löpparen nödvändig hybris. För du har inte offrat din lediga dag för att löparen skall bryta!

Trelleborg
Sveriges sydligaste stad med en trevlig lite stadskärna. Om löparen inte bara tänkt på sig själv har du förmånen av att besöka Trelleborg på en lördag. Passa då på att gå upp till torghandeln och snacka med lite riktiga trelleborgare. Längst Algatan är där dessutom en del trevliga fik och är du shoppingsugen är där en hel del trevliga butiker. Löparen kämpar på och passerar centrum efter ca. 27 km. Har man inte fyllt på bra med energi börjar den ta slut nu och väggen ligger nära. Ganska långt kvar också, här gäller det att bita ihop. Kör samma hejande som Skåre tipset.

Dalabadet
Sugen på att bad? Här hittar du en väldigt fin strand och trevlig restaurang med tillhörande kiosk. Bara lite drygt en mil kvar. Ser löparen ut att ha kraft kvar så är det nu dags att trigga igång hen ordentligt. Men säckar löparen och sittspringer (tappat löpsteget) kanske uppmuntrande rop om att det är relativt kort kvar.

Gislöv
Ganska stor hamn där man sommartid kan köpa glass. Öster om byn ligger där en fin strand. Nu är det definitivt mindre än 10 km kvar. Dags att trycka på lite hårdare, typ ”Sträck på dig, du springer som en sill”.

Böste
Ännu en klassisk fiskehåla med många vackra hus längst huvudgatan. Vacker strand i västra delen och bra parkeringsmöjligheter. Löparen har fyra kilometer kvar nu så antagligen väldigt trött. Nu funkar nog bara glada tillrop, allt annat innebär en stor risk att hen bryter och lägger sig ner och gråter.

Smygehuk
Sveriges sydligaste punkt! Här slutar alltså Sverige och där finns en hel del trevliga fik. Har du inte ätit innan är det sill som gäller. Målgången är nere vid piren, ta fram filten och kaffet och vänta på löparen där. En mara är en mara så inte omöjligt att löparen har en tår på kinden och är allmänt känslig när hen kommer i mål.

Löparen är skyldiga dig en fet tjänst och du som bara valsat runt och upplevt vackra sydkusten. Tack för att du offrade en dag!