Blogg

BUS 2017

Hur beskriver man egentligen ett lopp som BUS 2017? När jag springer stadsmaror är det mycket en inre resa där publikens hejande ibland bryter igenom ens inre kamp. Många gånger är det välkommet och högst nödvändigt för att bryta en nedbrytande tankespiral. Men BUS var något fullständigt annorlunda. För mig handlade loppet mycket om den energi som man fick av de andra löparna. Faktiskt lite som Sydkusten Marathon, där tempot är lägre och man snackar sig igenom distansen. En tid för reflektion och samtal som man sällan tar sig tid till. Ok, 90% av samtalet handlar om löpning, men ändå.

Ett fantastiskt lopp och ett lopp som jag verkligen hoppas blir en seglivad tradition i Trelleborg.

Till första starten var alla i god tid. Efterhand blev det mer och mer lunkande, senare och senare inpå starten.

 

Låg långt fram på alla mina varv. Kanske jag orkat fler varv om jag dragit ner på tempot? Men gillade att komma ut tidigt.

 

Fick ca. 15-20 minuters paus mellan varje varv. Tid för tvivel och att bli stel. Men tanken var att mer tid innebar bättre återhämtning, kanske en förutsättning för att orka fler varv. Nästa år skall jag testa att ligga 5-6 min långsammare.

 

Fin bana. Vi hade tur med vädret och alla var eniga om att man hittat en varierande och fin slinga.

 

Förutom får så var där kor och efter lunch såg vi också hästar.

 

Sprang i stort sett med samma människor alla mina varv. Ganska intressant hur människor hittar sitt tempo och sedan maler på. De flesta verkar alltså ha kört på i samma tempo hela tiden. Detta fram tills man la av. Såg få som tog ett sista varv gående. Något jag själv planlagt. Men när jag var färdig, så var jag helt enkelt färdig.

 

Team Sydkusten Marathon. Väldigt glad att jag fick lockat med ett par löpare som ville hänga vid vårt tält.

 

Det var kanske denna sommarens varmaste dag. Säger klart inte så himla mycket med tanke på att det känts som vi legat på 12 grader sedan jul. Men längst havet var det svag medvind så kändes som det stod helt stilla där. Ganska tryckande.

 

Gav mig efter åtta varv. Är ganska övertygad om att jag troligtvis kunnat köra ett par varv till. För jag var ganska pigg i benen och kroppen dagen efter. Men har svårt att motivera mig mentalt så det var där det tog slut. Svängde förbi på söndag förmiddag för att se upplösningen. Fantastiskt insats att köra på så länge. Galet ödmjuka människor och inspirerande presentation!

 

 


Hemsida: http://swedenrunners.se/bus/
Bansträckningen:
X antal 6,7 km varv
Årstid:
Sommar
Månad: juli
Betyg: 9 Sydkusten fyrar

Starten
Pre-race
Hade flyt och fick ut min nummerlapp dagen innan. Därmed slapp jag stress inför första starten och kunde dyka upp sent. Men verkar ha fungerat fint oavsett alltså. Redan efter första starten märkte man att människor positionerade sig till stor del på samma ställe vid nästa start. Man lärde känna sin startgrupp och fick snackat lite innan starten. Kul!
Loppet
Pre-race
Ingen trafik. Bra underlag. Fin bana och kul människor att springa och snacka med.
Målet
Pre-race
Kul att gå i mål flera gånger. Fint att man svängt upploppet så man kunde dra ut på känslan. Bra support från de få åskådare där var.

Runner’s high: Stämningen bland löparna och förutsägbarheten av banan. Arrangörerna och funktionärerna gjorde ett fantastiskt insats.

Chafing: Att jag inte sprang två varv till. Måste träna mer mentalt alltså.

Flanagan’s Run

Till skillnad från de andra löpböckerna jag läst är Flanagan’s Run skönlitterär. Detta är en berättelse om en tävling som går från Los Angeles till New York i början av 30-talet. En färgrik episk berättelse med den dagliga löpningen på runt 50 miles som grund för fantastiska och underhållande upptåg. Loppet stöter på en rad framgångar och motgångar som inte sällan på ett eller annat sätt får en upplösning med hjälp av vadslagning. Just vadslagningsdelarna blir lite krystade för min del men detta övervägs av de vackra och ganska träffsäkra beskrivningarna med tjusningen i löpandets eviga malande.

Berättelsen svänger dessutom inom en del historiska händelser som är roliga och det är en hel del djupgående och intressanta delar som beskriver den moderna historien runt maratondistansen. Detta berättat på ett underhållande sätt som passar in i berättelsen. Helt enkelt en vacker historia som på något sätt fördjupar min fascination för denna magiska distans. Helt klart en bok jag kan rekommendera för de lata dagarna. Dagar när man man inte orkar springa men ändå vill ha sin dos av magin, maraton magin.

Ett stort tack till Gael Joly som tipsade om boken för ett par månader sedan. Gael är initiativtagaren till ett av Skånes bästa lopp, nämligen Österlen Spring Trail som vi verkligen kan rekommendera.

Titel: Flanagan’s Run
Författare: Tom McNab
ISBN: 9781908737717 (bok) och 9781522633471 (CD)

Ps. Detta är min första ljudbok faktiskt och inte helt nöjd med formatet. Det är effektivt men ger inte samma upplevelse som att läsa själv. Ds.

6 timmars i Lübeck

Vackra Lübeck bjuder in till en 6 timmars veckan innan midsommar. Organisatören av loppet hittade vår sida och frågade om vi kunde tipsa Sydkusten Marathon löparna om hans lopp. Helt säkert ett kul äventyr att springa en 6 timmars i ett annat land, men ändå bara ett stenkast från hemmakusten. Inte omöjligt att vi framöver kommer få tyska namn på vår Hall of Fame.

Om någon hoppar på så hör gärna av er så vi kan följa upp med en post om er resa kanske.

Information från våra nya tyska vänner:
Start/Finish: Meeting point Naturbad Marli, Alexanderstraße 2b, 23566 Lübeck Timings: Saturday, 17.06.2017, 09:00 till 15:00 Uhr. Startnumber hand out as of 08:00 Uhr.
Course: Round course through Drägerpark and the area of Tor der Hoffnung with sight over the Wakenitz. The course is open for the public.
Costs: EUR 18,00. For this you get: Entrance Naturbad (toilets/showers), food, drinks, medal and certificate.
Supply: Water, Cola, Cake, TUC, Saltsticks, nuts, fruits, vegetables, etc. (Changes may happen)
Timelimit: 6.00 hours.
Facebook group: https://www.facebook.com/groups/1670644843218918/
Facebook event: https://www.facebook.com/events/1451675221541654/

The organizer is not responsible for any losses, accidents, injuries or any kind of other damages. The participant accepts this non responsibility of the organizer when he/she signs up for the event. There is no medic or doctor present during the event. Call 112 in case of emergency. If more questions, please do not hesitate to ask.

Palmsprinten 2017

Trelleborg i Trim är en samling lopp med syfte att få fler Trelleborgare aktiva. Ett kul koncept som är inne på sitt andra år. Detta årets första lopp var en orienteringstävling ute i Gislöv som OK Kontinenten arrangerade.

Målet är att jag och familjen genomför minst tre evenemang under året (kravet för att få vara med i utlottningen av vinster). Palmsprinten låg först i kalendern och tröskeln för en löpare att pröva på orientering är ju ganska låg. Så det var bara att packa in familjen i bilen och bege sig till Gislöv. Bra väder och långt mycket större evenemang än jag trott. Palmsprinten var bara ett av flera orienteringslopp vilket gjorde det hela väldigt kul. Man fick liksom hänga lite med de salta orienterarna. För de är salta. Många riktigt bra löpare har en bakgrund som orienterare. Något med löpsteget (höga lyft för att inte snava), tempoändringarna och uthålligheten som optimeras när man springer i spenaten skulle jag tro.

Så stort, bra och ytterst välarrangerat arrangemang. Bra jobbat OK Kontinenten!

Rundan för vår del landade på 5 km. Vi började springa direkt vi fått taggarna (?) ner till tävlingsstarten. Självklart helt onödigt, men kan man gå kan man springa. Har passerat och sprungit i Gislöv ganska många gånger så stenkoll på alla stigar, gator och cykelvägar. Men det är ändå utmanande med kartan. För man skall följa någon annans ide på en runda. En runda som man inte känner till innan starten och som man löpande (bokstavligt och bildligt talat) måste processa. Kul och annorlunda sätt att springa på helt enkelt.

Tycker Palmsprinten vinnaren, Christer Hallgren, sammanfattar loppet på ett bra sätt när jag nämnde att det var kul att testa orientering:

Ja, det var lattjo lajbans! Lagom långt också

Är helt enig med Christer.

 

Starten gick nästan nere vi havet lite öster om hamnen i Gislöv.

 

Det var öppen starttid. Så man kunde starta när man ville mellan 09:45 och 11:30. Vi var sista personerna ut i vår startgrupp. Så ingen som sprang om men vi såg en hel del andra löpare i och med att kontrollerna är utplacerade lite här och där.

 

Nummber 212 på väg in till kontroll 4 (?).

 

I och med att det gick olika lopp var där en hel del kontroller som man inte skulle stämpla. Viktigt att vara noggrann.

 

Passande med en palm i samband med upploppet.

Trans Scania ONE WAY

Sydkusten Marathon veteranen Ross är i full gång med att planera en löprunda på ca. 135 km från Helsingborg till Åhus. Namnet flörtar självklart med det episka loppet Trans Scania som går lite länge söderut och där man springer fram och tillbaka över Skåne.

Är du sugen på en ordentlig löprunda och inte har något annat för dig den 26 maj så kan vi varmt rekommendera upptåget.

Se mer om utmaningen på JOGG.

 

Driv : Historien om Nike

Ni som sprungit med mig eller sett min löpskosamling vet att jag är helt såld på Nike. Lite svårt att egentligen sätta fingret på varför jag envisas med att vara rabiat märkestrogen. Kanske det beror på att det var med mina första Nike Free som jag verkligen fattade passionen med löpningen. Som ni förstår har jag varit ganska sugen på att läsa boken om Nike. Ärligt talat så kände jag till ganska lite om dess historia. Ja, redan innan jag fastnade för löpningen hade jag klart hört om sweatshop skandalen och hur detta i grunden omvandlade bolaget. Nike har i min värld varit sportmärket som försöker täcka alla områden och där löpningen varit ett av många ben. Att Nikes grundare, Phil Knight, var en relativt framgångsrik college löpare och att den andra grundaren var den legendariska Bill Bowerman hade jag ingen aning om. Nike var löpning! 100% löpning och boken lyckas förmedla en genuin och övertygande berättelse om passionen att förbättra förutsättningarna för löpare under slutet av 60-talet och början av 70-talet. Boken försöker helt klart bygga en myt runt Nikes historia och det kan stundtals bli lite sockersött. Men Phil Knight är också ärlig på ett sätt som känns ganska oamerikansk och befriande.

Detta är inte en bok för dig som letar träningstips. Men älskar du löpning och vill ta del av några av de bakomliggande faktorerna som gjorde att Nike blev världens mest framgångsrika sportföretag så kan jag rekommendera den. Är du entreprenör eller på annat sätt är med och bygger organisationer så erbjuder boken en hel del guldkorn. För även om passionen inte är samma mellan olika branscher så är byggstenarna för att skapa ett företag ganska lika.

Boken är läsvärd, utan tvekan. Men framförallt för att det är en fantastisk framgångssaga. Men som jag nämnde i början; jag är ju redan såld.

Titel: Driv : historien om Nike
Författare: Phil Knight
ISBN: 9789188395153

Maratonkoden

En ganska nyutkommen bok som i stort sett uteslutande fokuserar på maraton distansen och detta utifrån ett svenskt perspektiv. Fredrik Tedborn har gjort ett mycket grundligt arbete och jag skulle säga att den är ganska heltäckande.

Stora delar av boken och ramverket som allt hängs upp runt är berättelsen om Kjell-Erik Ståhl och Tommy Persson. Sveriges genom tiderna snabbaste maratonlöpare. Det är utan tvekan otroligt inspirerande att läsa om hur dessa två pressade sig själv till absoluta världstoppen och under flera år höll sig kvar där. Detta samtidigt som de sprang fler lopp under ett år än de flesta elitlöpare idag gör under hela sin karriär. Steget upp till Kjell-Erik och Tommy är självklart astronomiskt men ändå en påminnelse om att en stor del av löpningen sitter i huvudet, inte i vad du äter, vilken klocka du har eller att du optimerat steget via en PT.

Boken lyfter alla de begrepp som ni som läser detta redan känner till. Ni vet: tröskelträning, VO2max osv. Men tycker Fredrik Tedborn repeterar det på ett väl avvägt och enkelt sätt.

Lyckas boken knäcka maratonkoden då? Det gick upp för mig att jag sökta ett enkelt svar. Lite som de som tror att man kan lösa svåra samhällsproblem genom att rösta på ett populistiskt parti. Men jag tror nyckeln till koden ligger i hårt arbete, precis som med allt annat. Boken lyfte bara fram det jag egentligen redan visste. Men Fredrik Tedborn gör det via två fantastiska löpare och en hel del fakta.

Klart läsvärd för alla oss som gillar att nöta asfalt.

Titel: Maratonkoden
Författare: Fredrik Tedborn
ISBN: 9789163911224

Ps. Om ni mot förmodan missat Maratonpoddens podd med Kjell-Erik så vill jag passa på att tipsa om det. Ds.

Ät och spring

Scott Jurek är en legend. Han har vunnit i stort sett alla legendariska loppen. Bara för att tydliggöra vem vi talar om listar jag några av prestationerna.

Där är väl få andra som kan mäta sig med dessa prestationer. Men nu är det boken jag tänkte recensera och den är inte helt i samma klass. Boken är inte direkt dålig men jag tror man skall vara ganska löpintresserad för att uppskatta den, men du läser detta så gissar att du har ett par mil i benen. Oavsett, språket haltar och jag vet inte om det är översättningen eller om det helt enkelt är så att man inte lyckats fånga gnistan. Där är ett par tillfällen där man nämner km tider och höjder helt fel. Man berättar t.ex. om hur ett lopp går över en topp på 8000 meter, i USA! Så gissar att felen och flödet hänger samman med översättningen. Men det blir irriterande.

Men igen, detta är en bok för löpintresserade och Jurek är legend. Så här är mycket löpglädje och fantastiska berättelser om helt galna prestationer. Boken är utan tvekan läsvärd och definitivt något jag tycker man skall ha läst om man springer längre än 42 195 meter. En behållning jag skall försöka bära med mig är detta med hur stor del av löpningen som handlar om huvudet. En stor del av ultralöpningen handlar om pannben.

Varje kapital avslutas med ett vegetariskt recept som är lite kul och man blir nyfiken på att pröva en del.

De flesta som surfar runt på denna sidan har säkert redan läst boken. Har du inte läst den så är du målgruppen och bör läsa det. Den är inte perfekt, men du bör ha läst den. Det är lätt värt det.

Titel: Ät och spring : min osannolika resa mot ultramaraton och mästerskap
Författare: Scott Jurek, Steve Friedman
ISBN: 9789174611359

Havet på vänster sida

Så var det dags att ge sig på sträckan som legat och malt i bakhuvudet ett par år, nämligen Falsterbo till Ystad. Enligt min högst privata definition är detta hela Sydkusten.
Dvs. Sydkusten börjar i Falsterbo och sträcker sig till hamnen i Ystad.
Detta med argumentet att i Ystad börjar Österlen och de kan liksom inte ha två gobitar.

Vi startade lite i nio. Tanken med tiden var att synka med bussen från Trelleborg och tåget från Malmö. Men då det bara blev två av oss så började vi så snart vi kände oss färdiga. Lite väl kallt att stå och hänga bara för sakens skull.
För att göra det enklare att sluta upp så valde vi att starta i Ystad vid nio. Tanken med platsen och tiden var att synka med bussen från Trelleborg och tåget från Malmö.
Men då det bara blev två av oss började vi så snart vi kände oss färdiga.
Lite väl kallt att stå och hänga bara för sakens skull.

Har sprungit delar av sträckan tidigare så var enkelt att hitta. Alltså i praktiken gäller det att se till att ha havet på vänster sida hela sträckan. Men man fastnar lätt upp på cykelvägen om man inte hela tiden håller ögonen öppna för tecken på stigar ner mot havet. Vi höll ett lite för högt tempo. Kanske för att hålla kylan stången eller helt enkelt för att det var så fantastiskt vackert och allt bara flöt på.
Har sprungit delar av sträckan tidigare så var enkelt att hitta. I praktiken gäller det att se till att ha havet på vänster sida hela sträckan, enkelt. Men man fastnar lätt upp på cykelvägen om man inte hela tiden håller ögonen öppna för tecken på stigar ner mot havet. Vi höll ett lite för högt tempo, kanske för att hålla kylan stången eller helt enkelt för att det var så fantastiskt vackert och allt bara flöt på.

Första milen gick över förväntan. Termometern börjar väl krypa över nollan. Temperaturen var perfekt för sandlöpning. Ingen tjäle som fryser sanden i klumpar ett par cm ned och som lätt släpper och blir tung. Nej, det var helt enkelt kall sand som gav dämpning men där man inte sjönk ner. Bästa tänkbara strandunderlag.
Första milen gick över förväntan. Termometern börjar väl krypa över nollan. Temperaturen var perfekt för sandlöpning. Ingen tjäle som fryser sanden i klumpar ett par cm ned och som lätt släpper och blir tung. Nej, det var helt enkelt kall sand som gav dämpning men där man inte sjönk ner. Bästa tänkbara strandunderlag.
Cykelvägen var lite lurigare och det var delvis ganska halt. Men vi undvek de mörka fläckarna och var försiktiga i skuggpartier.

Dagens hjälte är min svärfar som ställer upp på galenheterna. Han stod med bakluckan öppen med jämna mellanrum så vi snabbt kunde få i oss lite vätska och mat.
Dagens hjälte är min svärfar som ställer upp på galenheterna. Han stod med bakluckan öppen med jämna mellanrum så vi snabbt kunde få i oss lite vätska och mat.

Hörte brygga. Två mil in och de var på väg att förbereda dagens lunch. Luktade gott och jag kan gissa att alla som lunchade där i lördags valde en fantastisk höstdag! Vi skulle klart ha stannat och ätit lunch här. Vad sysslar vi med liksom?
Hörte brygga. Två mil in och de var på väg att förbereda dagens lunch. Luktade gott och jag är övertygad om att alla som lunchade där i lördags fick en av de bästa senhöstdagarna detta året!
Vi skulle klart ha stannat och ätit lunch. Vad sysslar vi med liksom?

Bortom båtarna i horisonten sticker Sveriges sydligaste udde ut. Det var här jag bestämde mig för att ge upp senast (när jag försökte springa Ystad - Trelleborg). Kände mig pigg men märkte att tempot gått ner en aning.
Bortom båtarna i horisonten sticker Sveriges sydligaste udde ut. Det var här jag bestämde mig för att ge upp senast (när jag försökte springa Ystad – Trelleborg).
Kände mig pigg men märkte att tempot gått ner en aning.

Smygehuk! 35 km in situationen såg ganska annorlunda ut nu. Min medlöpare ville samla krafterna och ville ta en längre paus inne på fiskrökeriet. Väl medveten om min svaghet för sill och att sill i kistan funkar dåligt med löpning så var enda valet för min del att fortsätta själv. Om jag stannat för en paus hade jag med ytterst stor sannolikhet brutit. Nu var jag själv.
Smygehuk! 35 km in och situationen såg nu ganska annorlunda ut. Per, min medlöpare ville samla krafterna och valde att ta en längre paus inne på fiskrökeriet. Väl medveten om min svaghet för sill och att sill i kistan funkar dåligt med löpning så var enda valet för min del att fortsätta. Om jag stannat för en paus hade jag med ytterst stor sannolikhet brutit. Nu var jag själv.

En bit efter Böste så dippade jag ordentligt. Det började göra riktigt ont. Magknip och knäna strejkade. Blev ett par långsamma kilometer och beslutet togs. Jag skulle bryta i Trelleborg.
En bit efter Böste så dippade jag ordentligt. Det började göra riktigt ont. Magknip och knäna strejkade. Blev ett par långsamma kilometer och beslutet togs.
Jag skulle bryta i Trelleborg.

Skulle landa på knappt 49 km. Det hade varit fint att få 50 i vart fall. Men det var där helt enkelt inte motivation till.
Dagens runda skulle landa på knappt 49 km men det hade varit fint att få 50.
Det var där helt enkelt inte motivation till.

Hemma! När man springer Sydkusten Marathon passerar man Trelleborg vid 28 km. Har alltid svårt att fortsätta. Fick drygt 48 km idag och det måste jag vara nöjd med. En fantastisk dag och ett stort tack till svärfar och Per.
Hemma! När man springer Sydkusten Marathon passerar man Trelleborg vid 28 km.
Har alltid svårt att fortsätta, att passera hemmet. Fick drygt 48 km idag och det måste jag vara nöjd med. En fantastisk dag och ett stort tack till svärfar och Per.

Nådde alltså inte målet. Antagligen ville jag det inte tillräckligt mycket. Är det en ide att fortstätta när det börjar bli tråkigt och smärtan kryper längre och längre in?
Troligtvis hade jag pressat på om vi varit fler eller om detta varit ett lopp.
Men det är bara en ursäkt och ytterst hypotetiskt.
Detta är trots allt ett mål jag satt upp som i praktiken inte påverkar mitt liv. Inget står och faller om jag inte fullföljer. Men det är klart ytterligare en ursäkt. Det är här, när det börjar bli tufft, som man måste börja gräva. Gräva efter motivation att pressa sig till saker även om de i praktiken är värdelösa.

Men så slog det mig. Jag försökte springa Ystad – Trelleborg i somras och gav upp i Smyge. Nu fortsatt jag till Trelleborg. Fyra månader efter första försöket nådde jag alltså sommarens mål, men inte dagens. Sydkusten ligger kvar och får jag bibehålla min hälsa kommer jag en dag att nå hela vägen!

Växjö Marathon 2016

Hört att detta skulle vara ett snabbt lopp. Åtta varv på platt bana med två vätskestationer per varv. Lite tråkigt berättar en löpkompis. Det tråkiga är den förutsägbarhet jag är ute efter. Åtta varv kvar, sju varv kvar, sex varv kvar. Helt plötsligt är det bara tre varv kvar. Sista milen känns inte så tung när det bara är två varv kvar.

Kallt och lite regn. Men loppet var precis så snabbt som jag hoppades på och funktionärerna var i toppklass. Kul att kunna varva andra löpare och höra deras pepp när man passerade. Lika kul var det när topplöparna passerade och man kunde peppa dem. Ett lopp där man aldrig sprang själv och många stabila och erfarna löpare bland de startande.

Detta är definitivt ett lopp vi kan rekommendera om du vill springa en snabb mara. Det är avskalat, enkelt och allt fokus ligger på löpningen. Inga artister eller DJ´s som spelar eller annan underhållning. 42 195 meter ren löpning med ett gäng andra löpare. Inget fel med underhållning, men här har man hittat en renhet som definitivt fyller en viktig plats i dagens täta lopp kalender.

img_7533
Ett par hundra löpare gör sig redo för starten.

 

img_7528
En blöt höstdag.

 

img_7531
Fantastiska färger!

 


Hemsida: http://vaxjomarathon.se/
Bansträckningen: Åtta varv runt Växjösjön
Årstid:
Höst
Månad: oktober
Betyg: 7 Sydkusten fyrar

Starten
Pre-race
Det var ganska dålig information innan loppet. Men väl på plats gick allt snabbt och den familjära och trevliga stämningen gjorde att allt gick fint. Men varit fint för mina nerver med ett löp PM dagarna innan loppet.
Loppet
Pre-race
Ingen trafik. Bra underlag. Otroligt trevliga funktionärer.
Målet
Pre-race
Det är ett litet lopp så lugnt och fint när man kommer i mål. Varvningsvätskestationen ligger i samband med målgång. Så många som efter loppet tog sig en extra fika där. Kanske inte så roligt för de som har ett par varv kvar, men otroligt värdefullt när man själv äntligen får sluta springa.

Runner’s high: Funktionärerna och förutsägbarheten av banan.

Chafing: När kan jag tidigast hämta ut min BIB. Hur långt är det från BIB uthämtningen till starten?