Ny logotyp?

I samband med att vi skulle ta fram en ny grafisk profil för vår mediegalleri produkt kom siten 99designs.com på tal. I det fallet valde vi att arbeta vidare med tidigare designer. Förutom att vi är väldigt nöjda med arbetet som vår designer gör kände vi att projektet var lite för stort för att lägga ut. Dessutom var vi inte helt färdiga i tankeprocessen när vi gick igång och det var därför viktigt att kunna vända och vrida saker och ting löpande över ett par veckor.

Men när jag nu behövde en logotyp för att annat projekt så hoppade jag på 99designs.com. I korta drag erbjuder siten att man utlyser en tävling. Man skriver en designbrief och sedan kan designers från hela världen skicka in tävlingsbidrag. Vinnaren får betalt.

Jag var ganska klar med vad jag ville ha och kunde därför skriva en ganska detaljerad brief. Tror det är en förutsättning för att man skall få vad man är ute efter. Låter självklart, men är man osäker är det nog bättre att köra två rundor. En där man är tydlig med att man är ute efter något nytt. Sedan en andra runda när man känner att man är inne på ett mer begränsat designspår.

Fick in över 30 förslag från 14 olika designers. Ganska stor kvalitetsskillnad men 3-4 förslag var verkligen över förväntan. Man kan diskutera varje förslag med designerna så att hen har möjlighet att skicka in nya förslag. Detta gjorde jag ganska aktivt och då märkte man verkligen vilka designers som kunde ta till sig min feedback och överföra det till designen. Väldigt positiv process!

Efter ett par dagar kör man en final där man väljer ut ett par förslag och låter deltagarna fixa ytterligare med sin design. Här fick jag möjlighet att vända idéer och tankar med bekanta för att få feedback från andra hållet liksom. När allt var klart utsåg jag en vinnare och fick då överta äganderätten till designen.

Den stora fördelen med upplägget är att man får ganska olika förslag. Detta kan man använda sig av i processen för att förfina sina egna tankar och peka hela processen i rätt riktning. Jobbar man med en designer är det lätt att fastna i samma designspråk inte bara inom ett projekt men framförallt över tid.

Det jag inte helt gillar är att det bara är vinnaren som får betalt (man kan köpa flera förslag men det är inte min poäng). Som jag skriver får man inslag från andra som kan påverka resten av processen. Vet inte hur ett sådant system skulle fungera men jag skulle i vart fall gärna sett att man kunde, inom ramen för budgeten, tilldelat i vart fall en liten del till andra som deltagit i processen.

Kommer använda siten igen om behov uppstår. Speciellt om det är mindre och begränsade uppdrag med tydliga ramar.

Klicka här om ni vill testa 99designs.com?
Kolla gärna in sidan Sydkusten Marathon som jag skall använda logotypen till.

Logotyp till hobbyprojektet Sydkusten Marathon
Logotyp till hobbyprojektet Sydkusten Marathon

1 idé beträffande “Ny logotyp?”

Lämna ett svar