Sidste tog til Boston

Låt oss direkt avhandla detta med att boken är på danska. Ja, där var ett par ord jag inte omedelbart förstod och som bröt flytet. Ni vet, man har flyt i steget och helt plötsligt glider man till på en lite väl stor sten som man allt för sent upptäckte. Det tar ett tag att komma in i flödet och hitta tillbaka i steget. I det stora hela var det alltså på inget sätt speciellt svårt att ta sig igenom boken. Rent faktiskt så att det ger nyanser som berikar.  Ger blodad tand och kanske man skall ge sig på Jo Nesbø på norska?

Sidste tog til Boston väver in författarens egna jakt på att kvalificera sig för Boston och historien bakom maratondistansen som sport. Han har i det stora hela gjort ett grundligt arbete och är väldigt insatt i maraton världen. Speciellt intressant tycker jag nutidshistorian är med framväxten av New York maraton och hur en marknadsföringskampanj med legenden Kathrine Switzer la grunden för London maraton.

Där är utan tvekan ett självändamål i att odla myten runt maratondistansen. Inte minst ur ett ekonomiskt perspektiv, distansen är en mångmiljardaffär. Självklart kan fakta avmystifiera det mesta. Men där är så otroligt många fantastiska prestationer och bevis på mänsklighetens fantastiska förmåga att utvecklas att fakta inte skadar maratonmyten.

En bra och mycket läsvärd bok. Självklart en bok som träffar mitt i prick för min del. Har ett stort intresse för historia och har kämpat i över fyra år för att kvalificera mig till Boston.

Titel: Sidste tog til Boston
Författare: Tonny Vorm
ISBN: 9788771080063