Ät och spring

Scott Jurek är en legend. Han har vunnit i stort sett alla legendariska loppen. Bara för att tydliggöra vem vi talar om listar jag några av prestationerna.

Där är väl få andra som kan mäta sig med dessa prestationer. Men nu är det boken jag tänkte recensera och den är inte helt i samma klass. Boken är inte direkt dålig men jag tror man skall vara ganska löpintresserad för att uppskatta den, men du läser detta så gissar att du har ett par mil i benen. Oavsett, språket haltar och jag vet inte om det är översättningen eller om det helt enkelt är så att man inte lyckats fånga gnistan. Där är ett par tillfällen där man nämner km tider och höjder helt fel. Man berättar t.ex. om hur ett lopp går över en topp på 8000 meter, i USA! Så gissar att felen och flödet hänger samman med översättningen. Men det blir irriterande.

Men igen, detta är en bok för löpintresserade och Jurek är legend. Så här är mycket löpglädje och fantastiska berättelser om helt galna prestationer. Boken är utan tvekan läsvärd och definitivt något jag tycker man skall ha läst om man springer längre än 42 195 meter. En behållning jag skall försöka bära med mig är detta med hur stor del av löpningen som handlar om huvudet. En stor del av ultralöpningen handlar om pannben.

Varje kapital avslutas med ett vegetariskt recept som är lite kul och man blir nyfiken på att pröva en del.

De flesta som surfar runt på denna sidan har säkert redan läst boken. Har du inte läst den så är du målgruppen och bör läsa det. Den är inte perfekt, men du bör ha läst den. Det är lätt värt det.

Titel: Ät och spring : min osannolika resa mot ultramaraton och mästerskap
Författare: Scott Jurek, Steve Friedman
ISBN: 9789174611359