Haspa Marathon Hamburg

Det var egentligen tänkt att vårens stora vårlopp återigen skulle bli Copenhagen Marathon. En kompis berättade att han skulle springa Hamburg och den maran har lockat ett par år nu. Med bara två veckor mellan de två så är det självklart inte helt optimalt om man, som jag, skall springa båda. Efter just Köpenhamn är väl Hamburg vår närmsta stora mara. Fyra timmar i bil och du är på plats.

Kom ner på lördagen och hämtade ut min BIB på mässområdet. Mässområdet är enormt. Fördelen är klart att de kan samla precis allt på ett ställe. Gillar att se starten innan loppet och lägga upp en plan. Ni vet; var lämnar jag förvaringspåsen, var är toaletterna, är där pissoarer osv. Men då området är så stort blir det en hel del steg, något jag försöker skära ner på dagen innan. Området ligger väldigt centralt så hyfsat lätt att hitta hotell nära starten (radie på ca. 2 km).

Precis som Köpenhamn går starten 09:30. En ganska bra tid då man hinner äta frukost i lugn och ro utan att behöva gå upp allt för tidigt. Vädret var ganska bra. Dvs. fantastiskt vårväder, med hot om lite väl hög värme och inga moln. Perfekt för de som skulle heja, en utmaning för oss som skulle springa. Blev placerad i en för snabb startgrupp vilket jag löste genom att helt enkelt vänta in min farthållargrupp tills de kom ifatt. Var lite bökigt i starten och tog runt två kilometer innan jag hittat mitt tempo. Efter det var det i stort sett aldrig trångt. Men inte som Berlin där man nästan får torgskräck på de stora boulevarderna. Fördelen med hyfsat tajta grupper är att man får lättare att hitta tempot med andra. Blir det för trångt tappar man steget, blir det för öppet ligger alla och drar själv.

Efter en sväng på Reeperbahn kom vi ut i de mer exklusiva delarna av stadsdelen Altona. När vi vände tillbaka mot staden sprang man parallellt med Elbe och såg hamnen på andra sidan. De gamla stora villorna med hamnen som fond i bakgrunden. Fantastiskt! 

Run the blue line är Hamburg maratons slogan. På många maror har jag fått en hel del extra meter och försökte så gott det gick hålla mig till den blå linjen. En linje som fler och fler lopp börjat med och som visar den kortaste sträckan mellan start och mål. Ganska bra att fokusera på när det börjar bli tufft.

Tillbaka in mot staden, upp längst en av de många kanalerna, runt en sjö i absoluta centrum och sedan vidare. Samtidigt med maran var där en stafett. Sprungit en del lopp tidigare med liknande upplägg och även om jag bara tävla mot mig själv så är det stressande när man blir omsprungen i allt för hög hastighet. Men här hade alla stafettlöpare en lapp på ryggen också. Fantastiskt bra! Då kunde man omedelbart släppa tanken på att man höll på att tappa. Min tilltänkta farthållargrupp var ojämn. Den startade allt för långsamt och var därmed tvungna att köra på hårt senare i loppet. Lite synd då jag verkligen behövde hitta en jämn grupp. Något jag inte lyckades med under hela loppet. Där är mindre maror bättre då man efter en timmes löpning börjar känna igen de som ligger runt en. Men mycket folk och stafettlöpare hittar man inte lika lätt någon att slå följe med.

Har via jobb varit i Hamburg otroligt många gånger och även varit på en del mässor där.  Tänkte att jag kände till staden väl men kom på att jag egentligen i stort sett alltid suttit på kontor för att i slutet av dagen ta taxi till hotellet. Ett mönster jag brutit i och med löpningen. Nu är det på med löpskorna så snart jag kommer till en ny stad. Med maran fick jag äntligen en ordentlig välbehövlig översikt över staden. Den är vacker! Där är otroligt mycket grönområden och där var få delar av maran som var tråkig.

Målgången hade en lång röd matta. Så lyxigt! Dessutom var upploppet ganska tajt så man verkligen kände publikens hurrande. Väldigt fint! Vädret för dagen visade sig vara bättre för åskådare än för oss löpare. Men en fantastisk vårdag oavsett.

Kan verkligen rekommendera Hamburg maraton. Välorganiserat, tillgängligt, bra och en trevlig bansträcka. Kanske lite backigare än jag förväntat. Kan nog tänka mig att springa där igen. Det är ju trots allt ganska nära hem.

 


Hemsida: http://www.haspa-marathon-hamburg.de
Bansträckningen:
halvmara, mara och stafett
Årstid:
Vår
Månad: April
Betyg: 6 Sydkusten fyrar

StartenPre-race Ganska okomplicerat. Området är dock stort och inte helt lätt att hitta runt på området.
Försök orientera dig dagen innan när du hämtar din BIB.
Loppet
Pre-race
Hamburg är vackert! Publiken var fantastisk. Lite otydligt innan loppet vad man kunde förvänta sig på vätskestationerna. Fåtal tillfällen där det blev trångt att springa och vad jag kan komma ihåg inga tajta svängar.
Målet
Pre-race
Start och mål är på samma ställa vilket är praktiskt. Där var en hel mässhall (jättestor) med duschområdet, stort sittområde och utskänkning av alkoholfri öl. Väldigt bra för återhämtningen att kunna ta det lugnt efter loppet och inte behöva stressa iväg eller kämpa för att hitta ett ställe att sätta sig i fem minuter.