Svedala – Holmeja

Målet är att försöka ta mig lite norr om sydkusten och Söderslätt för några av höstens och vinterns långpass. Har malt en hel del mil härnere och nyfiken på vad som ligger norr om landsvägen. Har tidigare tagit bussen till Svedala för att springa SL2 hem och tänkte fortsätta utforska Skåneleden. Skåne, Sverige och den Skandinaviska halvön börjar ju i Trelleborg så skall jag springa nya km på Skåneleden är det alltså norröver som gäller. Transport till Svedala och startar klockan vid stortorget. Redan efter en dryg km är man i ytterområdena och när jag klockan säger två km har jag passerat E65:an och asfalten har övergått i hårdpackad grus. Lite backigt med fina lantliga förortsvillor.

Det hade regnat hela natten och jag var orolig för att rundan skulle bli ordentligt blöt. Men det sprack upp precis efter frukost och förmiddagen blev fantastiskt vacker. Mättade höstfärger och lätt hög luft att andas. Efter ca. fyra km var jag inne i Bokskogen. Fortfarande breda fina vägar. Bara att rulla på och njuta.

Självklart var det lite lerigt här och där men blev aldrig slirigt eller för blött. Skåneleden är välmärkt med orange markeringar och det är i teorin inte så svårt att följa spåret. Har lagt in Skåneleden på min telefon och läste kartan på den och lyckades springa fel. När jag kom tillbaka var det väldigt uppenbart att jag skulle svängt av och inte lockats lita på telefonen. Lite roligt var att jag kom in på Bokskogens klassiska 10 km runda. Den ligger alltså bara runt fem km från centrala Svedala. Kul att komma från ett annat håll och därmed få en bättre uppfattning om var saker och ting ligger.

Lite samma upplevelse med Bokskogens golfklubb. Vet ju var man svänger av när man kommer med bil. Men nu kom jag från skogen ca. åtta km in och sprang längst banan i knappt tio minuter. Nästan direkt efter kommer man runt ett skogsparti och ser Yddingesjön. Att golfklubben låg så nära 108:an var nytt för mig. Sprang över vägen och sista km gick på asfalt innan man kom till Holmeja.

Springer man rätt borde man landa på drygt tio km. En vacker runda och har man tillgång till två bilar kan man parkera en i Holmeja och sedan starta, som jag gjorde i Svedala. Men jag sprang själv så efter en kort paus var det bara att springa tillbaka.

En fantastiskt fin förmiddag. Lätt att hitta, om man låter telefonen ligga, och lätt underlag att springa på. Var bara precis innan golfklubben som man sprang inne i skogen på single track stigar. Bra runda om man vill springa och snacka alltså.