Kalkugnarna vid Östra Torp

Har flera gånger passerat med bil ute på stora vägen och sett de vita kupolerna som sticker upp som svampar ute på åkern norr om Smygehuk. Varje gång har jag tänkte att jag borde svänga in, gå av och titta runt.

Hade redan målet att springa till fiskrökeriet och köpa fisk till julafton. Även om det innebär en ordentlig runda så behövde jag några kilometer extra och bestämde mig för att svänga inom Östra Torp.

Kom iväg lite sent. Ganska behaglig morgon och var inte helt lätt att komma över tröskeln. Men gissar att det blivit dålig stämning på julafton om jag missat köpa sill. Blåste lagom och var runt nollstrecket.

Passerar hamnen i Smyge. Ser inte ut att vara allt för mycket folk. Lite rädd att behöva stå i kö allt för länge. Tre kilometer ut till kalkugnarna och lika långa tillbaka. Kommer fram, slutar springa och går runt lite. En enorm slagghög öster om det jag tror är gruvschakt byggnaden. Tre ugnar står precis i anslutning till schaktet.

I en radie på ett par hundra meter är där ytterligare fem till sju ugnar. Varför la man inte allt tillsammans, explosionsrisk? Vackra byggnader och effektfullt ute på slätten.

Läs mer om kalkugnarna på Wiki.

Sprang tillbaka till hamnen och rökeriet. Du milde tid så många människor. Helt fullt inne så fick gå ut och vänta. Träffade goda vänner och snackade lite löpning och Kim Wall. Började bli riktigt kall så fick tränga mig in i butiken. Efter ett par mil var lukten inte angenäm. Ber om ursäkt till alla er andra i butiken. Handlade lax, sill, bröd och kräftsallad. Brödet, en extra burk sill och kräftsalladen var väl kanske lite onödigt då min löpryggsäck i praktiken rymmer ett extra ombyte kläder, om man pressar det. Men det började bli sent, jag hungrig och kunde redan se mig själv sitta där hemma med just de tre sakerna till lunch. Det fick bli så helt enkelt. Köpte även en julmust. Snabb energi för hemfärden tänkte jag. Funkade alldeles utmärkt. Fjorton kilometer hem. Fick bita ihop och det tog tid innan jag fick upp värmen. Men sydkusten visade sig från bästa sidan och solen tittade fram. Träffade ett par goda vänner i Gislöv så fick ytterligare en liten paus.

Blev en sen lunch men ett fint löppass och äntligen fick jag sett kalkugnarna vid Östra Torp.