Holmeja – Häckeberga naturreservat

Helg och dags för långpass. Planen var tre mil och bestämde mig för att fortsätta utforska Skåneleden. Ställde bilen i Holmeja med planen att springa österut mot Häckeberga.

Första delen går söder om Sturupsvägen in i Eksholms naturreservat. Lättsprungna stora, breda och fina skogsvägar. Ett vackert område som många missar då man hellre väljer Bokskogen. Området är ganska stort så man kan valsa runt här i ganska många timmar. Men mitt mål var att följa Skåneleden och kom snart över norr om vägen till Sturup. En kilometer på asfalt, sedan in på grusvägar som snart övergår till stig. Åkerbruksmark, stora hagar och en svagt böljande landskap. Vackert!

Skåneleden är verkligen välmärkt och det är enkelt att följa. Springer man och snackar eller zonar ut  kan man klart missa en sväng. Men i det stora hela är det ett ganska behagligt sätt att springa på. Man kan njuta av rundan och känna sig  trygg med att rundan tar dig förbi en hel rad vackra platser.

Nio kilometer in och man passerar precis norr om Sturup. Nu har vi lämnat Svedala kommun och kommit in i Lunds kommun. Flygfältet ligger nästan direkt i anslutning till Häckeberga naturreservat. På gränsen mellan de två passerar jag ett vindskydd där någon eldat tidigare på dagen. Röken som stiger upp från grillplatsen luktar korv som blandas med den mustiga doften av blöt skog. Känner hunger.

Träffar inga löpare idag. Två grupper med cyklister stöter jag på och väl inne i till Häckeberga ser jag en hel del jägare. Skulle kanske tagit min reflexväst idag!
Skåneleden går i en loop inne i naturreservat. Hört att den är runt tre mil så inget jag skall pröva idag. Väljer att fortsätta på den södra delen med mål om att vända när jag når femton kilometer.

Stannar ett par gånger för att fotografera och märker att jag snabbt blir väldigt kall. En kyla som det är svårt att springa bort. Vintern är helt klart här. En bit in i naturreservatet, nästan precis där jag tänkt vända möts jag av en orange glänta. Bestämmer att jag skall se vad som döljer sig bakom krönet innan jag vänder tillbaka mot Holmeja. Vändpunkten blir startpunkten för nästa runda längst Skåneleden.

Tidigare Skåneleden rundor:
Svedala – Trelleborg
Svedala – Holmeja