Natural Born Heroes

Detta var verkligen en bok jag såg fram emot. Efter succén med Born to Run var mina förväntningar höga. Christopher Mcdougall skulle enligt rykten komma ut med en bok som handlade om de grekiska löparna på Kreta under andra världskriget. Löpning och andra världskriget i samma bok! Om någon någonsin skulle skräddarskriva en bok till mig så är sannolikheten ganska hög att man hamnat i den regionen och på de ämnena.

Väntan blev lång då förlaget gång gå gång sköt upp lanseringen. Lite oroande och känslan från barndomens dagar innan julafton gjorde sig påminda. Men den som väntar på något gott…

När jag väl kom igång med boken insåg jag varför man skjutit på lanseringen. Den är inte färdig. Man slängs friskt från Kreta till ungdomar i USA som utövar parkour. Christopher Mcdougall försöker bygga någon typ av samband. Han fortsätter bygga denna haltande länk genom att lyfta den grekiska köket som någon typ av bortglömd mirakelkur och idealdieten. Där är poänger i boken och den är stundtals läsvärd. Men ambitionen att väva ihop olika spår, som han lyckades så väl med i Born to Run, funkar överhuvudtaget inte här.  Tyvärr får det mig att även ifrågasätta Born to Run, vilket självklart är tråkigt. Nu är det inte bara jag som insett att framfotatrenden kanske inte var universallösningen. Men Natural Born Heroes bekräftar att Christopher Mcdougall tycks lägga mer fokus på att binda samman en bra berättelse än att säkerställa att de slutsatser han säljer rent faktiskt håller.

Tyvärr lyckas han varken bygga en historia eller sälja in drömmen om en universallösningen i Natural Born Heroes.
Men det är en löpbok, så fyller ändå en funktion när man är sugen på att läsa efter helgens långpass.

Titel: Natural Born Heroes: Mastering the Lost Secrets of Strength and Endurance
Författare: Christopher Mcdougall
ISBN: 9780307742223

Ps. Boken finns på svenska och heter då Kraftprovet : jakten på vår glömda kunskap om styrka och uthållighet. Ds.