Maratonkoden

En ganska nyutkommen bok som i stort sett uteslutande fokuserar på maraton distansen och detta utifrån ett svenskt perspektiv. Fredrik Tedborn har gjort ett mycket grundligt arbete och jag skulle säga att den är ganska heltäckande.

Stora delar av boken och ramverket som allt hängs upp runt är berättelsen om Kjell-Erik Ståhl och Tommy Persson. Sveriges genom tiderna snabbaste maratonlöpare. Det är utan tvekan otroligt inspirerande att läsa om hur dessa två pressade sig själv till absoluta världstoppen och under flera år höll sig kvar där. Detta samtidigt som de sprang fler lopp under ett år än de flesta elitlöpare idag gör under hela sin karriär. Steget upp till Kjell-Erik och Tommy är självklart astronomiskt men ändå en påminnelse om att en stor del av löpningen sitter i huvudet, inte i vad du äter, vilken klocka du har eller att du optimerat steget via en PT.

Boken lyfter alla de begrepp som ni som läser detta redan känner till. Ni vet: tröskelträning, VO2max osv. Men tycker Fredrik Tedborn repeterar det på ett väl avvägt och enkelt sätt.

Lyckas boken knäcka maratonkoden då? Det gick upp för mig att jag sökta ett enkelt svar. Lite som de som tror att man kan lösa svåra samhällsproblem genom att rösta på ett populistiskt parti. Men jag tror nyckeln till koden ligger i hårt arbete, precis som med allt annat. Boken lyfte bara fram det jag egentligen redan visste. Men Fredrik Tedborn gör det via två fantastiska löpare och en hel del fakta.

Klart läsvärd för alla oss som gillar att nöta asfalt.

Titel: Maratonkoden
Författare: Fredrik Tedborn
ISBN: 9789163911224

Ps. Om ni mot förmodan missat Maratonpoddens podd med Kjell-Erik så vill jag passa på att tipsa om det. Ds.