Driv : Historien om Nike

Ni som sprungit med mig eller sett min löpskosamling vet att jag är helt såld på Nike. Lite svårt att egentligen sätta fingret på varför jag envisas med att vara rabiat märkestrogen. Kanske det beror på att det var med mina första Nike Free som jag verkligen fattade passionen med löpningen. Som ni förstår har jag varit ganska sugen på att läsa boken om Nike. Ärligt talat så kände jag till ganska lite om dess historia. Ja, redan innan jag fastnade för löpningen hade jag klart hört om sweatshop skandalen och hur detta i grunden omvandlade bolaget. Nike har i min värld varit sportmärket som försöker täcka alla områden och där löpningen varit ett av många ben. Att Nikes grundare, Phil Knight, var en relativt framgångsrik college löpare och att den andra grundaren var den legendariska Bill Bowerman hade jag ingen aning om. Nike var löpning! 100% löpning och boken lyckas förmedla en genuin och övertygande berättelse om passionen att förbättra förutsättningarna för löpare under slutet av 60-talet och början av 70-talet. Boken försöker helt klart bygga en myt runt Nikes historia och det kan stundtals bli lite sockersött. Men Phil Knight är också ärlig på ett sätt som känns ganska oamerikansk och befriande.

Detta är inte en bok för dig som letar träningstips. Men älskar du löpning och vill ta del av några av de bakomliggande faktorerna som gjorde att Nike blev världens mest framgångsrika sportföretag så kan jag rekommendera den. Är du entreprenör eller på annat sätt är med och bygger organisationer så erbjuder boken en hel del guldkorn. För även om passionen inte är samma mellan olika branscher så är byggstenarna för att skapa ett företag ganska lika.

Boken är läsvärd, utan tvekan. Men framförallt för att det är en fantastisk framgångssaga. Men som jag nämnde i början; jag är ju redan såld.

Titel: Driv : historien om Nike
Författare: Phil Knight
ISBN: 9789188395153